Clublokaal

’t Kruiske heeft zijn bekendheid verworven sinds enkele eeuwen terug. Het gebouw, ’t Kruiske, was eigenlijk een Kempische boerderij en werd genoemd naar Kruiskensberg dat een bedevaartsoord was. De bedevaartsplaats werd een gebedsoord tegen tandpijn bij  kinderen. Vooral op Goede Vrijdag kwamen veel mensen vanaf ’s morgens naar de plaatselijke kruisweg om te bidden. De toenmalige pelgrims dronken ook water uit de vijf bronputten die de wonden van Christus voorstelden. Sinds eeuwen verkocht de toenmalige bewoner van het boerderijtje ’t Kruiske bier en limonade.

Op straat voor zijn voordeur ontstond twee eeuwen terug Kruiskensmarkt door enkele varkenshouders, konijnenkwekers n zaad- en plantgoedverkopers en gareelmakers. Zij waren de voorlopers van de hedendaagse Kruiskensmarkt.

’t Kruiske is dan ook sinds het ontstaan ervan een drinkgelag geworden. Boeren van de omliggende velden kwamen vooral ’s zondags een pintje drinken en een kaartje trekken Vanuit Berlaar, Bevel, Herenthout, Lier, enz … kwamen toen ook wandelaars een pintje proeven.

Vorige eeuw was ’t Kruiske vooral in trek bij doorreizende toeristen, stappende lieden en bedevaarders. Zij konden hun boterham eten bij een pintje bier. Vooral op Goede Vrijdag zat ’t Kruiske vanaf ’s ochtends vol met dorstige lieden.

Het Kruiske is dan ook wereldwijd bekend en is een trekpleister voor menige lieden die na een uitstap of na hun werktijd hun biertje rustig willen drinken. Vrienden uit Oost-Duitsland en Zuid-Afrika hebben in ’t Kruiske een trappist leren drinken.

Cafe 't Kruiske

Kruiskesbaan 3 – Bevel